TENTANG KURSUS INI

Kelas Menangani Punca Anxiety Dalam Kehidupan ini merupakan “complementary product” kepada buku terbaru terbitan IMAN Publication, Cuak: Memahami Rasa Gelisah, Kebimbangan Melampau dan Fikiran Negatif Berpanjangan, karya Dr Hazreen Abdul Rashid. Kandungan online class ini sesuai dinikmati bersama buku atau secara berasingan. Anda akan mendapat akses penuh seumur hidup terhadap online class ini untuk memberi fleksibiliti kepada anda untuk menamatkan kursus ini bila-bila masa.

Tentang Online Course: Menangani Punca Anxiety Dalam Kehidupan

Anxiety boleh menjadi positif, dan ia juga boleh menjadi negatif. Ia akan menjadi positif apabila ia mengarahkan kita untuk grow dan survive dalam kewujudan ancaman, dan ia akan menjadi negatif apabila ia merosakkan fungsi kita sebagai manusia. Namun, bagaimana kita ingin draw a line dan mengetahui perbezaan antara kedua-duanya? Dan apa yang kita boleh lakukan untuk memperbaiki keadaan kita?

Di dalam Online Course Menangani Punca Anxiety Dalam Kehidupan, Dr Hazreen, seorang pakar psikiatri yang berpengalaman dalam bidang mental health akan:

 1. Memberi outline bagaimana untuk melihat anxiety dari sudut yang berbeza - jika kita menghadapi anxiety, ia tidak semestinya perlu menjadi satu disorder. Ia tidak perlu menjadi satu alasan dan sebab untuk kita merasakan yang kita ini kurang nilai berbanding orang lain, hanya kerana kita mempunyai anxiety.
 2. Memberikan a sense of empowerment kepada para pelajar melalui pemahaman tentang punca anxiety. Semakin kita empowered dengan ilmu mengenai anxiety dan mengenai diri sendiri, lagi mudah untuk mencari jalan penyelesaian.
 3. Merungkaikan pembentukan anxiety dari segi kesan sosial media, tekanan ekonomi, attachment theory dan childhood trauma/intergenerational anxiety kepada masyarakat, terutama anak-anak muda.

Kenapa Anda Perlu Dapatkan Kursus Ini

 • Untuk memahami anxiety dalam bahasa yang mudah difahami dan dalam medium yang mudah diakses (conversational/video)

 • Untuk mengenalpasti keadaan diri kita sama ada kita betul-betul mempunyai anxiety, atau kita sebenarnya belum mengenali diri kita sendiri. Mungkin kita semua ada anxiety, dan tak semestinya anxiety tu negatif. Mungkin adanya anxiety ni adalah sebab ia adalah sesuatu yang penting dalam kelangsungan hidup kita. Tapi, kita selalu sangat dimomokkan yang anxiety tu, mesti menjadi satu penyakit. Jadi kita jadi panik.

 • Kadang-kadang bila kita rasa disempowered, bukan kerana kita rasa terkesan dengan sesuatu isu, tapi mungkin sebab kita tak tahu mengenai sesuatu perkara itu. Oleh itu, Online class ini cuba memberikan a sense of empowerment kepada pelajar dengan meng-offer satu cara untuk memahami anxiety dengan cara berbeza - conversational language.

TENTANG SPEAKER

- Dr. Hazreen Abdul Rashihd -

 • Dr Hazreen Abdul Rashid merupakan ,.seorang doktor pakar psikiatri di sebuah
 • hospital awam di Selangor.
 • Beliau memegang ijazah Doctor of Medicine (MD) dari Russian National Research Medical University pada tahun 2010 dan Master of Medicine (Psychiatry) pada tahun 2019 dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).
 • Beliau aktif dalam memberikan advokasi berkaitan tema kesihatan mental di pelbagai platform seperti saluran TV awam, forum dan seminar awam serta melalui sosial media.
 • Cuak: Memahami Rasa Gelisah, Kebimbangan Melampau dan Fikiran Negatif Berpanjangan merupakan buku pertama beliau terbitan IMAN Publication.

DAPATKAN KOMBO BUKU CUAK DAN ONLINE CLASS INI SEKARANG!

Jadi PEMBELI TERAWAL Kombo Buku Cuak & Online Class ini di imanshoppe.com.
Promosi sah sehingga 23 Ogos 2022

COURSE CURRICULUM

  1. Signifikan bidang mental health dalam hidup

   FREE PREVIEW
  2. Anxiety diperlukan untuk berfungsi dengan baik

  1. Memahami anxiety dalam perubahan zaman

  2. Trigger Anxiety - bayangan sendiri atau salah orang lain?

  3. Kaitan pengalaman nenek moyang dengan anxiety kita

  4. Memahami limitasi otak kita - dari sudut neurologi

  5. Memahami limitasi otak kita - kapasiti menerima informasi

  6. Media sosial antara penyebab anxiety

  7. Ke arah mengurangkan kesan media sosial

  1. Dua jenis anxiety yang wujud dalam hidup kita

  2. Attachment sebagai perlindungan daripada ancaman

  3. Insecure Attachment punca kepada anxiety

  4. Bagaimana insecure attachment terjadi dan menjadi satu masalah?

  5. Langkah mengatasi attachment anxiety - menyemai skil keibubapaan yang baik (good parenting)

  1. Apabila anxiety menjadi satu red flag

  2. Mengatasi anxiety memerlukan strategi

  3. Mindfulness sebagai salah satu cara mengatasi anxiety

  1. Masa ialah pengubat

  2. Embrace the anxiety, do not run away from it

About this course

 • RM38.00
 • 19 lessons
 • 1.5 hours of video content